donderdag 2 oktober 2008

'Swimmingpool going?!'

Zo, de eerste centen zijn besteed en jawel, aan een bezoekje aan het zwembad! Dinsdag zijn we met al onze jongens naar het zwembad geweest, woensdag met alle meiden van Girls home en vrijdag gaan we met de jongens van Royapuram (Short stay home). Samen met Gowrappam (onze riksja- driver) waren we naar een winkeltje geweest om voor ongeveer 210 kinderen + begeleiding Indiase snacks, cookies en frisdrank te kopen voor het zwembad. Alle kinderen mochten een uurtje zwemmen en daarna gingen we naar Pope John’s Garden om te drinken en te eten. Ze waren allemaal heel erg enthousiast, want zodra het in de planning stond konden ze er niet meer over ophouden. Het was geweldig om ze zo te zien genieten, van zoiets kleins. Voor ons is een bezoek aan het zwembad leuk, maar voor de kinderen hier is het iets bijzonders en ze genieten volop. Voor een kleine 200 euries hebben we de kinderen voorzien van een gezellige middag, incl. snacks en de entrĂ©e van het zwembad. De geldprijzen zijn hier echt ongelooflijk. Met weinig geld kan je hier ontzettend veel en van vrijwel alles willen de jongens weten wat het gekost heeft. Zelfs van de batterij van onze camera’s. Op zo een moment is het beter om te liegen, omdat zij zoiets niet kunnen bevatten. We proberen hen duidelijk te maken dat het niet uitmaakt wat iets kost, maar toch blijven ze er om vragen.

De cultuurschok hakt er toch wel steeds meer in. Het leven hier komt in vrijwel geen opzicht overeen met het leven in Nederland. Het voelt dan wel niet echt als een schok, maar we beseffen dondersgoed dat we in een andere wereld zijn beland. Dit voelen we waarschijnlijk pas echt als we weer terug zijn in Nederland, maar nu verbazen we ons alleen nog maar heel veel over alles hier, maar daarbij krijgt alles een plaatsje en wennen we ook snel aan de nieuwe dingen.
Dingen waar aan we moeten wennen zijn de armoede, het gebedel, de koude douche, de slechte hygiene, het eten met de rechterhand, het zitten op de grond, de hitte, de vervuiling, het gekriebel in ons haar, het tijdelijk niet hebben van water of elekticiteit, de indiase wc’s, het missen van onze energie door het eenzijdig voedsel (Rijst, chapatti, curry), het gejeuk van de muggenbeten, het gekriebel van de vliegen,de taalbarriere, de Indiase mentaliteit, het ziek zijn, de heilige koeien, de drukte op de weg, de werkwijze van het personeel hier, het inademen van vervuilde lucht, het rennen naar de wc etc. etc.
Gister is een nieuwe vrijwilliger uit Nederland hier aangekomen, Sjoerd, dus we hebben nog een Hollandse compagnon erbij gekregen. Drukke boel hier nu wel met vrijwilligers, maar op zich best goed te doen. Wij zijn hier natuurlijk in eerste instantie voor school, dus wij kunnen niet zomaar drie keer per week op pad gaan om leuke dingen te doen met de rest, maar het is zeker gezellig om wat niet – Indiase mensen om ons heen te hebben.

Verder maken we het nog steeds goed. We zijn allebei al een paar keer goed ziek geweest, maar meestal duurde dat gelukkig maar een dagje. Lotte heeft een kleine infectie gehad aan haar voeten en Yara’s voeten zitten onder de muggenbeten die niet weg lijken te gaan. De eerste bezoekjes aan het ziekenhuis hebben we dus al meegemaakt en na 1 blik op Lotte’s voeten werd er meteen Anti-B voorgeschreven. Ach, het helpt wel, dus dan accepteren we dat maar gewoon.
We moeten toegeven dat we nog niet 1 dag ons lichamelijk echt topfit gevoeld hebben hier. We merken heel erg dat we door het eenzijdige voedsel een hoop energie missen en voelen ons daardoor snel moe.
Maaaar dan zijn natuurlijk altijd de jongens er weer om onze aandacht op iets anders te vestigen!

Ohja! Misschien wel even interessant om te weten wat we nou zoal doen op een normale dag?
- 07.30 --> Opstaan en eten met de kinderen.
- 08.00 --> De kinderen naar school brengen
(Of we staan om 08.30 op en brengen ze om 09.00 naar school)
- Kleine jongens wassen en aankleden
- Activiteiten voor de kleine jongens en/of meisjes
bijv: Knutselen, sporten, tekenen, stoeien, spelen, tv- kijken, helpen engelse les.
- 16.30 - 18.00 --> Sporten (Voetbal, Volleybal, Trefbal, Worstelen e.d.)
- 18.00 - 20.00 -->Studytime, bv. Engelse les, klasje van 35 jongens stil en rustig houden.
- 20.00 --> Samen bidden en eten
- 21.00 --> Buiten rozenkrans bidden en evaluatie van de dag.
- 22.00 --> Jongens naar bed brengen en een goede nacht wensen.

Dit was het weer even voor vandaag. We hebben tegenwoordig internet hier, dus hopen wat vaker een berichtje te plaatsen.
Heel erg bedankt voor alle mailtjes, brieven, kaartjes en smsjes! We vinden het ontzettend leuk om wat van thuis te horen, dus blijf vooral sturen! Bellen kan natuurlijk ook (Lotte’s mama heeft een nummer dat het maar 5 cent per minuut kost, dus als je zin hebt in een gesprek, dan moet je haar ff contacten) Groetjes aan iedereen thuis en in het speciaal aan woning 30!

Liefs en een dikke kus,

Yara & Lotte

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Kunnen we zwembad De Tweesprong niet doneren aan jullie project? Hebben zij een zwembad, mogen andere mensen tegen een kleine vergoeding ook komen zwemmen, gaan die opbrengsten weer naar het project, en kunnen DOSR en Alkmania hier alsnog uitbreiden met de ruimte die hier vrij komt ;)

Die father Alphonse is in Europa toch? Als ik hem zie geef ik het hele pand wel ff met hem mee. Willen jullie de sporthal er ook bij hebben?

x!

eline TEMIJER!!!!! zei

hey meiden!!!

hier een brakke eline na de 3 oktober feesten! Nou die kinderen zouden dan niet weten wat ze mee maken als ze hier zouden zijn..met al dat snoep, leuke dingen en atracties! We hebben jullie wel echt gemist hoor!!! Volgend jaar zijn jullie er gelukkig wel bij!

Ik ben blij dat jullie de kinderen zo blij hebben kunnen maken met dat dagje uit! Gaan jullie ook nog iets doen met t geld, wat meer een blijvend iets is? Meer op het project zelf, materialen of zoiets?

weer heel leuk om wat van jullie te horen!!!

hele dikke kus van mij!!!

Anoniem zei

Hey Lotte!

Ik had nog helemaal niks gelezen van je blog, maar echt heel leuk om te lezen hoe het daar is. Jullie zijn echt supergoed bezig!

Heel veel plezier verder. Ik lees wel weer hoe het jullie vergaat.

Groetjes -Xx- Frank

Anoniem zei

OH!
En gefeliciteerd (alvast).
Daar kwam ik eigenlijk speciaal voor langs... digitaal. Dus.

Doei! -X-

Unknown zei

Hey lotte!!

Van harte gefeliciteerd nog!! Jij hebt het vast super druk en naar je zin, zo te lezen iig heel enthousiast!! Apart om je verjaardag in n ander land te vieren met weinig bekenden om je heen!!

Ik heb 't ook druk met stage, maar wel naar m'n zin!

Hoop dat je n leuke dag had en heel veel lol nog hebt daar!

Liefs christian

Anoniem zei

Hallo Yara en Lotte,
Hier een berichtje van Rieke, van Anbu Illam Nederland. Ik was in mei nog in Chennai en mis het alweer, leuk dus om jullie verhalen te lezen. Doe de groeten aan Gaudapan, Chitra en alle boys!!
Veel plezier en succes met de warmte en muggenbeten..
Liefs Rieke